De metafoor van de gekookte kikker?

kikker brickhouse academy

De metafoor van de gekookte kikker?

Ken je de metafoor van de gekookte kikker? Een kikker die in een pan met kokend water wordt gegooid  zal daar direct uitspringen. Als je de kikker echter in een pan met koud water zet en dit geleidelijk aan de kook brengt, zo gaat het verhaal, verroert de kikker zich niet en wordt deze doodgekookt.

Deze metafoor wordt in het bedrijfsleven vaak gebruikt om duidelijk te maken dat bedrijven zich bewust moeten zijn van de continue veranderende omgeving om hen heen, en dat ze hier op in moeten spelen. Ook al lijken het in het begin nog kleine veranderingen te zijn, plotseling kun je er achter komen dat je de boot gemist hebt, en dat de markt om je heen inmiddels om iets anders vraagt.

Onze eetomgeving is de afgelopen 50 jaar geleidelijk veranderd. Porties zijn groter geworden, het aantal plaatsen waar je eten kunt kopen is enorm toegenomen, fastfood restaurants zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten. En overgewicht is flink toegenomen. Misschien hebben we ons wel laten overvallen door de geleidelijke verandering en zijn we de kikker die in de pan is blijven zitten. Wat zou er gebeuren als je mensen uit de jaren ’50 met een tijdmachine in één klap in onze huidige eetomgeving zou zetten? Waarschijnlijk zouden ze zich een hoedje schrikken en niet weten hoe snel ze uit de pan moeten springen.

Kijk eens bij onze trainingen over gedragsverandering