Ik heb het niet verpest en ga gewoon weer verder

Uitglijders horen bij het veranderproces en zijn niet per sé iets negatiefs. Je kunt leren van een uitglijder door te kijken naar waarschuwingssignalen, gedachten, gevoelens, gedrag voor, tijdens en na de uitglijder. Met deze kennis kun je een plan maken om een volgende keer beter beslagen ten ijs te komen.

Daarnaast helpt het om met meer compassie naar jezelf te kijken. In plaats van kritisch en oordelend te vriendelijk en vergevingsgezind voor jezelf zijn na een uitglijder.

Als coach kun je iemand helpen om positieve self-talk te ontwikkelen. Mensen zeggen na een uitglijder vaak tegen zichzelf: ‘het maakt nu toch niks meer uit, ik heb het nu toch al verpest’. Om vervolgens de handdoek in de ring te gooien. Het goede voornemen is gesneuveld. Positieve self-talk leidt tot een beter gevoel, meer zelfvertrouwen en betere prestaties.

Hoe help je iemand bij het ontwikkelen van positieve self-talk?

Stap 1: Identificeer welke self-talk iemand gebruikt. Wat zegt die negatieve innerlijke criticus? Bijvoorbeeld alles wat fout gaat zichzelf kwalijk nemen, vooral focussen op wat fout gaat of te zwart-wit denken.

Stap 2: Ontwikkel nieuwe self-talk. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:

Wat kun je tegen jezelf zeggen om:

  • gefocust te blijven en je niet te laten afleiden?
  • beter om te gaan met emotionele reacties die je hebt?
  • gemotiveerd te blijven en jezelf vertrouwen te geven?
  • je taak goed te volbrengen?

In plaats van ‘het maakt niets meer uit, ik heb het nu toch al verpest’ wordt het dan: ‘iedereen heeft momenten van terugval, ik ben niet de enige. Het is niet erg, ik pak de draad gewoon weer op’.

Extra tip: Vaak oordelen mensen over zichzelf veel harder dan over een ander. Een goede oefening is daarom ‘Wat zou je tegen een vriend zeggen die een uitglijder heeft gehad? ‘. Kijk vervolgens hoe het zou zijn om jezelf te behandelen zoals je die vriend zou behandelen.

Bron: Waaier Gedragsverandering, toolkit voor coachen op leefstijl, gezondheid en vitaliteit

Bekijk de Waaier Gedragsverandering en de Coachkaarten Positieve Leefstijlverandering voor meer tools voor het omgaan met terugval of lees het boek Ik ga het gewoon doen!; Waarom leefstijl-en gedragsverandering moeilijk is en het hoe het wél kan.

Tip: volg de eendaagse nascholing Terugval zodat je mensen nog beter kunt begeleiden voor, tijdens en na een terugval(moment). Geaccrediteerd voor diëtisten