Voor organisaties

Al onze trainingen worden ook in company gegeven. Zo verzorgen we regelmatig geaccrediteerde trainingen voor diëtistengroepen of zorginstellingen en gezondheidsorganisaties. Daarnaast geven we onderstaande workshops:

  1. Workshop Gezondheidsvaardigheden (Health literacy)

Gezondheidsvaardigheden zijn vaardigheden die nodig zijn om informatie over gezondheid te verkrijgen, te begrijpen, te beoordelen en te gebruiken bij het nemen van gezondheidsgerelateerde beslissingen. Ongeveer een kwart van de volwassen Nederlanders is beperkt gezondheidsvaardig, waarvan een deel ook laaggeletterd is.

Hierdoor hebben mensen bijvoorbeeld moeite met het voeren van gesprekken met een zorgverlener, het begrijpen van informatiemateriaal of het toepassen van adviezen over medicatie en leefstijl. Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden hebben ook moeite met zelfmanagement van hun chronische aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes.

Tijdens deze workshop gaan we in op de verschillende soorten gezondheidsvaardigheden en kijken we hoe mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden beter ondersteund kunnen worden. Hoe hou je rekening met het niveau van gezondheidsvaardigheden en hoe help je iemand gezondheidsvaardigheden te ontwikkelen?

  1. Workshop WOOP WOOP

WOOP is een techniek waarbij je in vier stappen een gedragsverandering in gang zet. De WOOP-techniek is eenvoudig toe te passen in consulten over leefstijlbegeleiding. De techniek is ontwikkeld door Gabriele Oettingen, hoogleraar psychologie aan de New York Universiteit en de Universiteit Hamburg. De vier stappen bij WOOP zijn:

  1. Wish (wat is wil je veranderen?)
  2. Outcome (wat is de gewenste uitkomst?)
  3. Obstacle (wat staat in de weg?)
  4. Plan (hoe ga je het aanpakken?)

Bij WOOP wordt gebruik gemaakt van visualisaties, mentale contrasten en implementatie-intenties. Er is veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en wordt breed in de praktijk toegepast bij onder meer gezondheidsgedrag, leefstijlverandering en in het onderwijs.

Tijdens de workshop leggen we de WOOP-techniek stap voor stap uit en gaan we er mee oefenen. Ook gaan we in op de wetenschap achter WOOP. Welke psychologische principes liggen ten grondslag aan WOOP? Na de workshop kun je de techniek zelf toepassen bij mensen.

  1. Van steun tot sabotage: Sociale invloed bij leefstijlverandering

De meeste aandacht gaat vaak uit naar wat iemand zelf moet doen voor een leefstijl- en gedragsverandering. De sociale omgeving heeft echter veel invloed op de kans van slagen. Soms ondersteunt de omgeving de verandering. Vaak saboteren ze echter ook de verandering of zijn ze zelf geen goed rolmodel.

“Je moet nu niet verder afvallen hoor, dan word je te dun”

“Kijk eens, ik heb dit speciaal voor jou in huis gehaald”

“Misschien kun je beter weer gaan roken, toen was je veel gezelliger”

“Jij wil veranderen, ik niet. [eet een grote bak chips op de bank].

Hoe zorg je dat iemand steun krijgt vanuit de sociale omgeving? Hoe kun je iemand helpen om te gaan met negatieve invloed en sabotage? Ingrid Steenhuis en Wil Overtoom ontwikkelden de Sociale Omgeving Scan als hulpmiddel om zicht te krijgen op de helpers en saboteurs.

Tijdens de workshop behandelen we de verschillende soorten van invloed vanuit de sociale omgeving. We gaan aan de slag met de Sociale Omgeving Scan. Ook gaan we kijken naar interventies, enerzijds om gesteund te worden, en anderzijds om negatieve invloed onschadelijk te maken.

  1. Workshop Nudging

Veel van ons gedrag is automatisch. Daarbij nemen we vaak de gemakkelijkste route. We kiezen wat vooraan in het zicht ligt, nemen wat andere mensen ook nemen, en gaan voor de standaard optie. Door middel van nudging kun je mensen een duwtje in de goed richting geven. Bij nudging richt je de omgeving en processen zo in dat de gezonde keuze de gemakkelijke en meest vanzelfsprekende keuze wordt.

Tijdens de workshop gaan we in op de psychologische principes achter nudging en kijken we naar de verschillende soorten nudges die er zijn. We bekijken voorbeelden van geslaagde en minder geslaagde nudges. Aan de hand van een stappenplan ontwerpen we een nudge.

Workshops & trainingen

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden binnen jouw organisatie

Adviesgesprek aanvragen

Wil je meer weten om je keuze te kunnen maken? We helpen graag in een persoonlijk telefonisch adviesgesprek. Geef hieronder aan wanneer je gebeld wilt worden en wij bellen je terug.

    Bekijk hier alle trainingen