LeefstijlCoaching bij Kanker

In de training LeefstijlCoaching bij kanker staat centraal hoe leefstijlcoaching een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling van kanker.

Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk. Dit geldt ook voor de preventie van kanker, en voor mensen die kanker hebben (gehad). Leefstijlcoaching bij kanker heeft een positief effect op het beter aankunnen van de behandeling, het omgaan met de bijwerkingen van de behandeling en het herstel. Ook vermindert een gezonde leefstijl het risico op de terugkeer van de kanker.

In de periode 1990-2018 is het aantal nieuwe gevallen van kanker bij mannen en vrouwen toegenomen. In diezelfde periode is ook de overlevingskans voor alle kankersoorten toegenomen.

De gevolgen hiervan zijn zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal-maatschappelijk van aard. Onder andere gewichtsproblemen, vermoeidheid en een verminderde conditie komen veel voor.

In-company mogelijkheden op aanvraag.

Leefstijlcoaching bij Kanker

Laat je inspireren door onze bevlogen docenten

Inschrijven


    Betaal je de opleiding zelf? Of betaalt je werkgever?

    Factuuradres

    Informatiefolder
    Leefstijlcoaching bij Kanker

    Vul uw gegevens in om het document te ontvangen.

      Adviesgesprek aanvragen

      Wil je meer weten om je keuze te kunnen maken? We helpen graag in een persoonlijk telefonisch adviesgesprek. Geef hieronder aan wanneer je gebeld wilt worden en wij bellen je terug.

        Bekijk hier alle trainingen

        LeefstijlCoaching bij kanker

        Vakinhoudelijke training voor leefstijlcoaches die in hun praktijk mensen tegenkomen die kanker hebben (gehad) of die zich willen specialiseren in deze doelgroep. Training die de laatste ontwikkelingen bespreekt over leefstijlgerelateerde zaken bij (de behandeling van) kanker. Voeding, beweging, omgaan met vermoeidheid, kwaliteit van leven. Wetenschappelijk onderbouwd.

        Geaccrediteerd voor Leefstijlcoaches BLCN.

        Studiebelasting                2 lesdagen van 9.30-16.30, 4 zelfstudie-uren

        Kosten                                  782,- vrijgesteld van BTW.

        Accreditaties                    BLCN Leefstijlcoaches, 15 punten (ID 387009)

        Daarom kies je deze training:

        • Leefstijlcoaching bij kanker heeft een positief effect op herstel en het omgaan met de bijwerkingen van de behandeling
        • Steeds meer mensen leven met de gevolgen van kanker. Als leefstijlcoach kun je voor hen van betekenis zijn
        • In 2 dagen de laatste wetenschappelijke inzichten over kanker en leefstijl
        • Toegankelijke training door vakbekwame docenten

        De training LeefstijlCoaching bij kanker is voor leefstijlcoaches op HBO-niveau. De training is geaccrediteerd.

        Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk. Dit geldt ook voor de preventie van kanker, en voor mensen die kanker hebben (gehad). Leefstijlcoaching bij kanker heeft een positief effect op het beter aankunnen van de behandeling, het omgaan met de bijwerkingen van de behandeling en het herstel.
        Ook vermindert een gezonde leefstijl het risico op de terugkeer van de kanker.

        In de periode 1990-2018 is het aantal nieuwe gevallen van kanker bij mannen en vrouwen toegenomen. In diezelfde periode is ook de overlevingskans voor alle kankersoorten toegenomen.
        De gevolgen hiervan zijn zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal-maatschappelijk van aard. Onder andere gewichtsproblemen, vermoeidheid en een verminderde conditie komen veel voor.

        In deze tweedaagse nascholing Leefstijlcoaching bij kanker wordt ingegaan op verschillende onderwerpen rondom kanker en leefstijl.

        De volgende onderwerpen rondom kanker en leefstijl komen aan bod:

        • Preventieve leefstijladviezen
        • Hoe vaak kanker voorkomt
        • De biologie en classificatie van kanker
        • Veel voorkomende behandelingen bij kanker
        • Het effect op de kwaliteit van leven
          Psychosociale klachten
        • Communicatie tussen patiënt en zorgverleners
        • Zelfmanagement en coping met kanker
          Vermoeidheid
        • Prehabilitatie (fit worden voor de behandeling)
        • Gewichtsbeheersing
        • BewegingDe nascholing is een praktijkgerichte training, waarbij theorie en voorbeelden uit wetenschappelijke onderzoeken elkaar afwisselen. Centraal staat hoe leefstijlcoaching een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling van kanker.

        Onderwerpen lesdag 1

        Tijdens de eerste lesdag wordt ingegaan op de incidentie, de prevalentie en de overlevingskans van (verschillende soorten) kanker.
        Vervolgens wordt de biologie van het ontstaan van kanker toegelicht. De verschillende stadia van kanker, alsmede de diagnostisering en de meest voorkomende behandelingen komen aan bod. Het wordt inzichtelijk gemaakt welke effecten kanker heeft op de kwaliteit van leven.
        Ook wordt duidelijk hoe patiënten omgaan met hun ziekte en voor welke uitdagingen zij komen te staan. Hierbij wordt de link gelegd naar het concept van positieve gezondheid.

        Er wordt aandacht besteed aan de copingvaardigheden die de patiënt nodig heeft en zelfmanagement. Het thema vermoeidheid wordt behandeld en hoe leefstijlcoaching kan helpen om hier beter mee om te gaan. Ten slotte kijken we naar tools die je kunt gebruiken in de communicatie met deze doelgroep.

        Onderwerpen lesdag 2

        Tijdens de tweede lesdag wordt uitgebreid stilgestaan bij de rol van voeding, lichaamssamenstelling en beweging voorafgaand, tijdens en na afloop van een behandeling voor kanker.
        Als eerst wordt er aandacht besteed aan voeding en de invloed daarvan op het lichaamsgewicht. Het belang van het opmerken van ondervoeding komt aan bod en besproken wordt hoe je dit kunt signaleren.

        Vervolgens wordt ingegaan op prehabilitatie. We leggen uit wat het inhoudt en op welke manier het optimaliseren van de fysieke en mentale fitheid uitkomsten van de behandeling van kanker positief beïnvloedt. Daarna staan we stil bij de vele voedingsvragen die mensen tijdens de behandeling van kanker hebben.

        Er wordt ingegaan op klachten van de (behandeling van) kanker en op mogelijke interacties tussen voeding en medicatie of therapie. Ook staan we stil bij de zin of onzin van voedingsmiddelen of diëten om kanker te bestrijden. Tot slot komt de rol van beweging aan bod, als middel om fitter te worden tijdens en na de behandeling van kanker en om vermoeidheid te bestrijden.

        2 lesdagen van 9.30-16.30

        782,- vrijgesteld van BTW.

        • Inclusief lunch, koffie en thee

        BLCN Leefstijlcoaches, 15 punten (ID 387009)

        Accreditatiepunten voor leefstijlcoaches worden na de trainingsdag automatisch bijgeschreven in het Kwaliteitsregister na het doorgeven van je beroepsregistratienummer.

        Certificaat op aanvraag mogelijk.

        Je ontvangt de hand-outs aan het einde van de lesdag per mail.

        Een zeer inspirerende en bruikbare scholing waarin theorie en wetenschappelijke onderzoek aan bod kwamen. Als geaccrediteerd leefstijlcoach heb ik voldoende tools in handen om verder vorm te geven aan het ontwikkelen van een ondersteunend programma voor deze doelgroep. Samenwerking zoeken en aanbod afstemmen met de zorgverleners die betrokken zijn rondom de zorg voor deze patiëntengroep. Een mooie uitdaging, in het belang van de patiënt!”

        Download [hier] de brochure van de 2-daagse training LeefstijlCoaching bij Kanker.