Het LeefstijlCanvas: Een raamwerk voor leefstijlbegeleiding
Op deze pagina vind je informatie over het LeefstijlCanvas:
- Wat is het LeefstijlCanvas?
- Voor wie is het LeefstijlCanvas?
- Hoe gebruik je het LeefstijlCanvas als professional?
- Taken per onderdeel van het LeefstijlCanvas
- Hulpmiddelen per onderdeel van het LeefstijlCanvas
- Referentie, gratis download en meer LeefstijlCanvas
Wat is het LeefstijlCanvas?
Het LeefstijlCanvas is een gestructureerd raamwerk dat is ontwikkeld om professionals te ondersteunen bij het begeleiden van cliënten/patiënten bij leefstijlverandering. Het is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten uit de gezondheids-, medische en gedragswetenschappen en laat zien wat er allemaal nodig is voor een succesvolle, duurzame leefstijl- en dus gedragsverandering.
Een leefstijlverandering is geen rechtlijnig proces, maar bestaat uit verschillende puzzelstukjes die in elkaar moeten passen om een blijvende verandering te bewerkstelligen. Deze puzzelstukjes omvatten:
Bewustwording (‘Ik weet het’): Het verkrijgen van inzicht in huidig leefstijlgedrag, hoe dit zich verhoudt tot leefstijlrichtlijnen en -adviezen, en het begrijpen van de relatie tussen leefstijlkeuzes en gezondheidsrisico’s.
Intrinsieke motivatie (‘Ik wil het’): Intrinsieke motivatie is essentieel voor blijvende leefstijlverandering. Het LeefstijlCanvas moedigt aan om een persoonlijke noodzaak te vinden voor verandering, die aansluit bij iemands identiteit en waarden. Het benadrukt het belang van de voordelen van verandering en helpt bij het afwegen van deze voordelen tegen de kosten.
Het opstellen van een plan (‘Ik maak een plan’): Het maken van een goed plan is cruciaal om motivatie om te zetten in daadwerkelijk gedrag. Het opstellen van een plan met specifieke doelen (prestatiedoelen, gedragsdoelen en leerdoelen) en het formuleren van actieplannen, die helpen bij het ontwikkelen van nieuwe gewoontes.
Uitvoering (‘Ik doe het’): Vertrouwen in eigen kunnen en het aanleren van vaardigheden zijn nodig om nieuw leefstijlgedrag daadwerkelijk uit te voeren. Het canvas ondersteunt bij het identificeren en overwinnen van praktische barrières en het omgaan met zowel de sociale als fysieke omgeving die invloed hebben op leefstijlkeuzes.
Volhouden (‘Ik blijf het doen’): Het erkennen van terugval als een normaal onderdeel van het proces van leefstijlverandering. Het LeefstijlCanvas moedigt veerkracht aan door te leren van een uitglijder.
Voor wie is het LeefstijlCanvas?
Het LeefstijlCanvas biedt zorgprofessionals een gestructureerd kader om al deze elementen te integreren in hun begeleiding van leefstijlverandering.
Het LeefstijlCanvas kan een waardevol instrument zijn voor huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten, fysiotherapeuten, verpleegkundigen, leefstijlcoaches of andere professionals die leefstijladviezen geven en leefstijlverandering begeleiden als onderdeel van de zorg.
Het LeefstijlCanvas is toepasbaar in verschillende settingen, waaronder huisartsenpraktijken, gezondheidscentra, ziekenhuizen, GGZ-instellingen, revalidatiecentra, bedrijfsgezondheidsdiensten, en individuele coachpraktijken.
Hoe gebruik je het LeefstijlCanvas als professional?
- Integreer het in je consulten en gesprekken:
Gebruik het LeefstijlCanvas als een gestructureerd raamwerk tijdens consulten met je cliënten/patiënten. Integreer de verschillende elementen van het canvas in je gesprekken. Bespreek bewustwording, motivatie, het maken van een plan, uitvoering en volhouden in relatie tot de gewenste leefstijlverandering en gebruik het canvas als een structuur voor het stellen van vragen en het verkennen van mogelijkheden. Laat het Canvas eventueel zien en bespreek van één of meer puzzelstukjes de vragen die gesteld worden. Maak eventueel gebruik van (één van de) hulpmiddelen die per onderdeel van het LeefstijlCanvas beschikbaar zijn (zie verderop).
Realiseer je dat het tijd kost om alle puzzelstukjes op de juiste plek te krijgen. Kijk in een consult aan welk puzzelstukje je specifiek aandacht wil besteden. Niet alles kan en hoeft in één keer.
- Pas het aan aan de behoeften van je cliënt/patiënt:
Het LeefstijlCanvas is flexibel en kan worden aangepast aan de specifieke behoeften, voorkeuren en omstandigheden van je cliënt/patiënt. Pas de begeleiding aan op basis van de individuele doelen, motivaties, vaardigheden en barrières van je cliënt/patiënt.
- Werk samen met andere zorgverleners:
Het LeefstijlCanvas kan ook worden gebruikt als een gemeenschappelijk referentiekader in multidisciplinaire samenwerking. Werk samen met andere zorgverleners om een geïntegreerde aanpak van leefstijlverandering te bevorderen.