Hoe begeleid je leefstijlverandering?

Het veranderen van leefstijl is lastig, want gedragsverandering is lastig. Om zorgprofessionals te helpen bij het begeleiden van gedragsverandering heeft prof. dr. Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie op het gebied van volksgezondheid (VU, Amsterdam) het LeefstijlCanvas ontwikkeld. Dit is een gestructureerd raamwerk dat laat zien wat nodig is voor een succesvolle leefstijl- en gedragsverandering. Het bestaat uit een vijftal ‘puzzelstukken’ die in elkaar moeten passen wil een verandering succesvol kunnen zijn.

In gesprek met fysiotherapeut Anouk van Son legt Steenhuis uit op welke puzzelstukjes zij zich bij patiënten kan richten. Door bijvoorbeeld te focussen op de vragen bij het stukje ‘Ik weet het’ kan ze een patiënt met knie-artrose en obesitas bewust maken van het eigen voedingsgedrag. Ook kan ze met goed doorvragen bij het stukje ‘Ik wil het’ erachter komen wat de patiënt er mogelijk toe beweegt om een leefstijlverandering wél vol te houden. Steenhuis adviseert om altijd te kijken naar wat bij iemand past (iemand die graag buiten wandelt, adviseer je bijvoorbeeld niet om naar de sportschool te gaan voor meer beweging) en wat iemand wil, want dat zorgt ervoor dat iemand een gedragsverandering kan volhouden.

Luister naar de Podcast met Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie op het gebied van volksgezondheid, VU, Amsterdam

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde (NTVL)

MEER?

  • Download (gratis) het LeefstijlCanvas
  • Meer lezen over het LeefstijlCanvas, kijk op deze pagina
  • Meer lezen over het LeefstijlCanvas en toegang tot handige invulbladen per onderdeel? Dan is het boek ‘Ik ga het gewoon doen; Waarom leefstijl- en gedragsverandering moeilijk is en hoe het wél kan’ wat voor jou.
  • Of lijkt het je leuk om in jouw organisatie een workshop te volgen over het LeefstijlCanvas? Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.
  • Refereren naar het LeefstijlCanvas? Je kunt hiervoor de volgende referentie gebruiken: Steenhuis I.H.M. (2024). Ik ga het gewoon doen; Waarom leefstijl- gedragsverandering moeilijk is en hoe het wél kan. Naarden: Lanseloet Uitgeverij.