5 Gouden regels bij het veranderen van gewoontes

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. 5 Gouden regels bij het veranderen van gewoontes
Gewoontes zijn de sleutel

Het ontwikkelen van gezonde gewoontes is de sleutel tot een gezonde leefstijl die je ook lang kunt volhouden. Als iets een gewoonte is geworden, hoef je er niet iedere keer bij na te denken en kost het minder energie.

Herhaling, beloning en routine

Sleutelfactoren bij het ontwikkelen van gewoontes zijn herhaling, beloning en routine. Door in dezelfde situatie herhaaldelijk op dezelfde manier te handelen, versterkt de gewoonte. Drie keer per week naar de sportschool gaan wordt sneller een gewoonte als je het iedere keer op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip in dezelfde omstandigheden herhaalt, dan wanneer je het iedere week op wisselende tijdstippen inplant.

Een gewoonte moet belonend zijn, ofwel iets opleveren. Een prettig gevoel bijvoorbeeld. Gewoontes die niet belonend zijn, doven snel uit. En hoe meer de gewoonte tot je vaste routine behoort, hoe automatischer het gedrag, en hoe minder cognitieve energie het kost.

5 Gouden regels

Maak het aantrekkelijk voor jezelf

Hoe kun je het leuker maken voor jezelf? Bijvoorbeeld door te wandelen terwijl je naar een podcast luistert of door samen met iemand anders te wandelen.

Zorg dat het bij je past

Misschien houd je niet van de sportschool, maar wel van wandelen in de natuur of dansen.

Focus op wat je wél gaat doen

In plaats van ‘Ik ga géén frisdrank drinken’, kun je beter zeggen wat je daarvoor in de plaats wél gaat doen: ‘Ik ga thee drinken.’

Bereid je voor

Neem alvast een eerste stap: leg ’s ochtends je sportkleding alvast klaar op een plek waar je het gemakkelijk kunt zien. Dat helpt je om direct na je werk te gaan sporten.

Maak een vaste routine

Plan je nieuwe gewoonte op een vast moment en blijf het herhalen. Ga bijvoorbeeld altijd na het tanden poetsen je tanden flossen.

Help jij cliënten en patiënten bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes?

Ben je werkzaam in de gezondheids- of welzijnszorg en wil je mensen helpen bij het ontwikkelen van gezonde gewoontes? Gebruik de 5 gouden regels om hen hierbij te helpen. Ook is er nog een gouden formule: 3W + 1H. Gewoontes verander je volgens 3W + 1H formule: Wat ga je wél doen? Wanneer ga je het doen? Waar ga je het doen? Hoe ga je het doen? Meer hierover en hoe je mensen effectiever begeleidt hierbij, lees je in het boek ‘Ik ga het gewoon doen; waarom leefstijl- en gedragsverandering moeilijk is en hoe het wél kan’. Met een handig invulblad over het veranderen van gewoontes om te gebruiken tijdens je begeleiding.

Auteur: Ingrid Steenhuis

ik ga het gewoon doen