Leefstijl op een positieve manier in kaart brengen

Het LeefstijlCanvas: bewustwording als basis

Als zorgverlener zie je dagelijks hoe leefstijlgerelateerde keuzes zowel kunnen bijdragen aan als afbreuk kunnen doen aan de gezondheid van je patiënten of cliënten. Leefstijlbegeleiding heeft veel positieve effecten: het helpt bij het voorkomen van chronische ziekten en verbetert de kwaliteit van leven voor mensen die al met een chronische ziekte leven. Een gezonde leefstijl heeft niet alleen gunstige effecten op de lichamelijke gezondheid, maar ook op de mentale gezondheid en het algemeen welzijn. Maar waar begin je? De eerste stap is het inventariseren van de huidige leefstijl.

Als je meer met de leefstijl van je patiënten of cliënten wilt doen, of wilt starten met leefstijlbegeleiding, is het essentieel om hun huidige leefstijl in kaart te brengen. Het eerste puzzelstukje van het LeefstijlCanvas – een gestructureerd raamwerk voor leefstijlbegeleiding – is niet voor niets ‘Ik weet het’. Het gaat hierbij om bewustwording van leefstijl, het vergelijken daarvan met de richtlijnen (bijv. met de Beweegrichtlijn of de Richtlijn goede voeding) en het bewustzijn van eventuele gezondheidsrisico’s (zoals de gevolgen van roken).

‘Ik weet het’:
  • Wat doe ik nu?
  • Hoe is dat in relatie tot de gezondheidsrichtlijnen?
  • Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Meer lezen over het LeefstijlCanvas? Lees hier hoe jij als professional het LeefstijlCanvas kunt gebruiken om effectieve leefstijlbegeleiding te kunnen bieden.

Praktisch hulpmiddel: positief ingestoken invulblad

Hoe breng je gemakkelijk, snel en op een positieve manier leefstijl in kaart? Waarbij jij als zorgverlener veel informatie krijgt en jouw patiënt of cliënt zich bewuster van zijn leefstijl wordt?

prof.dr. Ingrid Steenhuis heeft hiervoor een invulblad ontwikkeld en opgenomen in haar boek ‘Ik ga het gewoon doen; Waarom leefstijl- en gedragsverandering moeilijk is en hoe het wél kan’. Een invulblad  waarmee je gemakkelijk en op een positieve manier leefstijl in kaart brengt en meteen vergelijkt met de gezondheidsrichtlijnen. Op een positieve manier: in plaats van alleen te focussen op wat er nog niet goed gaat, ligt de nadruk op wat patiënten al wél goed doen: ‘Hoeveel vinkjes kun jij zetten?’

In het invulblad zijn de volgende onderwerpen opgenomen:

  • Bewegen
  • Roken
  • Alcohol
  • Voeding
  • Gezond gewicht
  • Slapen

Door dit invulblad te gebruiken, krijg je als zorgverlener veel waardevolle informatie, terwijl je patiënt of cliënt zich bewuster wordt van zijn of haar leefstijl en waar er nog ruimte is voor verbetering.

Wil jij snel aan de slag hiermee? Download dan nu gratis het invulblad ‘Leefstijlrichtlijnen’.

Leefstijlrichtlijnen lifestylerichtlijnen

Hier vind je het boek van Ingrid Steenhuis: ‘Ik ga het gewoon doen; Waarom leefstijl- en gedragsverandering moeilijk is en hoe het wél kan’

Tips bij het voeren van een gesprek over leefstijl

Misschien vind je het niet altijd gemakkelijk om een gesprek over leefstijl te starten. Hou de volgende tips in je achterhoofd:

  1. Vraag toestemming om het over leefstijl te hebben: ‘Vindt u het goed om …’.
  2. Stel vooral vragen en vraag door.
  3. Realiseer je dat je zelf geen perfecte leefstijl hoeft te hebben om het met je patiënt over diens leefstijl te hebben. Dat je zelf weet hoe moeilijk het is om iets aan je leefstijl te veranderen maakt het gemakkelijker om empathisch te zijn en begrip te tonen.
  4. Soms zijn zorgverleners bang dat ze patiënten een schuldgevoel aanpraten door het over leefstijl te hebben. Je kunt er immers zelf iets aan doen. Onderzoek bij jezelf welke overtuigingen jij hebt en die een rol spelen bij het in gesprek gaan met je patiënten over leefstijl. Het bespreken van leefstijl met je patiënt betekent niet dat je hem of haar de schuld geeft.
  5. Vul niet teveel in voor de patiënt. Zorgverleners denken regelmatig dat hun patiënt het toch niet over leefstijl wil hebben, of er niet gemotiveerd voor is. Uit onderzoek blijkt echter dat patiënten hier vaker dan gedacht voor open staan. Ook staan patiënten er vaker dan door zorgverleners gedacht voor open om in een vervolggesprek erop terug te komen.

Wil je meer leren over leefstijlrichtlijnen, het in kaart brengen van leefstijl en het bespreken hiervan met je patiënt of cliënt? Volg dan onze e-learning (geaccrediteerd NVvPO, 2 punten).