8 essentiële dingen om goede voornemens vol te houden

Goede voornemens en intenties dreigen vaak snel te sneuvelen. De volgende factoren bepalen of een leefstijlverandering ook op de lange termijn volgehouden wordt:

  • Intrinsieke motivatie

Om goede voornemens op de lange termijn ook vol te kunnen houden is intrinsieke motivatie essentieel. Veranderen als vrijwillige keuze van de persoon zelf in plaats van om anderen tegemoet te komen of te voldoen aan de geldende standaarden in de samenleving.

  • Passend bij waarden en overtuigingen

Een verandering die past bij de waarden en overtuigingen van een persoon beklijft beter.

  • Vaardigheden: monitoren, zelfregulatie, plannen, prioriteren

Verschillende vaardigheden zijn nodig om nieuw gedrag vol te kunnen houden, zoals zelfregulatievaardigheden en het kunnen monitoren van gedrag. Iemand moet ook goed zijn in plannen en prioriteiten stellen.

  • Gewoontes ontwikkelen

Het nieuwe gedrag moet gewoontegedrag worden. Kijk bij de blog Gewoontes, gewoontes, gewoontes die ik hier eerder over schreef.

  • Beschikbare bronnen: fysiek, mentaal

Om een verandering goed vol te kunnen houden heeft een persoon beschikking nodig over bronnen die ondersteunend zijn aan de verandering. Iemand moet daadwerkelijk de fysieke mogelijkheden hebben (bijvoorbeeld naar een sportclub kunnen gaan) en ook mentaal voldoende energie beschikbaar hebben.

  • Ondersteunende omgeving

Een sociale omgeving die ondersteunend is helpt ook. Geen sociale druk om oude, ongezonde gewoontes weer op te pakken maar juist een steuntje in de rug tijdens moeilijke momenten.

  • Tevredenheid met het behaalde resultaat

Tevredenheid met het behaalde resultaat is van belang om ook op de langere termijn het nieuwe gedrag vol te houden. Hiervoor is het belangrijk om het verandertraject in te gaan met realistische doelen en verwachtingen.

  • Emotionele balans

Tijdens een langdurige leefstijlverandering vinden er tegelijkertijd in de loop der tijd allerlei veranderingen plaats in iemands leven. De lichamelijke en mentale gesteldheid van iemand verandert in de loop der tijd en door gebeurtenissen die plaats vinden. Hiermee goed om kunnen gaan en balans kunnen bewaren bepaalt dan of iemand over de tijd heen de nieuwe leefstijlveranderingen volhoudt.

Wil je weten hoe je mensen begeleidt naar een langdurige leefstijlverandering?  Kijk eens bij onze trainingen of lees het boek Ik ga het gewoon doen!; Waarom leefstijl-en gedragsverandering moeilijk is en het hoe het wél kan.

Bronnen:

Kwasnicka D, Dombrowski SU, White M, Sniehotta F. Theoretical explanations for maintenance of behaviour change: a systematic review of behaviour theories. Health Psychol Rev. 2016;10(3):277-296.

Sevild CH, Niemiec CP, Bru LE, Dyrstad SM, Husebø AML. Initiation and maintenance of lifestyle changes among participants in a healthy life centre: a qualitative study. BMC Public Health. 2020;20(1):1006.