Het geheim van de afvallers

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Het geheim van de afvallers

Wat is toch het geheim van degenen die het niet alleen lukt om af te vallen, maar ook om ‘afgevallen’ te blijven? Onderzoek dat gedaan is naar blijvend gewichtsverlies licht een tipje van de sluier op. Mensen die het lukt om duurzaam gewichtsverlies te realiseren, doen, denken en voelen een aantal dingen anders in vergelijking met degenen die dit niet lukt. De volgende factoren komen uit onderzoek naar voren als factoren waarvoor ‘redelijk sterk bewijs’ is, op basis van een flink aantal wetenschappelijke studies.

Doen

De duurzame afvallers bewegen dagelijks zeker een uur. Ook wegen zij zichzelf regelmatig. Regelmaat helpt hoe dan ook bij het ontwikkelen van gezonde gewoonten. Die regelmaat zie je ook terug in het eetpatroon van de duurzame afvallers. In het weekend of tijdens vakanties gaan niet ineens de remmen los.

Het blijven letten op hoeveelheden en portiegroottes blijft ook van belang. Alles met mate. Daarnaast helpt het de duurzame afvallers om sommige voedingsmiddelen helemaal te schrappen, zoals drinken dat veel suiker bevat. Andere voedingsmiddelen eten ze daarentegen ruimschoots, zoals groente en fruit.

Het blijft opletten, monitoren en snel ingrijpen als je weer aankomt. De duurzame afvallers wachten niet totdat er weer 10 kilo bij is gekomen, maar komen veel eerder in actie. Begeleiding daarbij helpt. Langdurige begeleiding bij het afvallen leidt ook tot een langduriger resultaat.

Denken en Voelen

De duurzame afvallers hebben realistische doelen. Onrealistische doelen leiden tot een gevoel van ontevredenheid. Mensen die niet tevreden zijn met het behaalde resultaat, houden hun gewichtsverlies minder goed vol.

Zelfvertrouwen of eigen effectiviteit is een sleutelfactor bij gedragsverandering. In hoeverre denkt iemand in staat te zijn om zijn gewicht onder controle te houden? Om zelfvertrouwen te krijgen heb je onder meer vaardigheden nodig.

Ten slotte is het van belang om bij tegenslagen emoties onder ogen te zien en hier op een gezonde manier mee om te gaan. Anders is de kans groot dat tegenslagen leiden tot een terugval.

Wil je meer weten over gedragsverandering? Kijk eens bij onze opleidingen; Terugval en Verleiding, Evidence-based Leefstijlcoaching

Bron:

Varkevisser, R., van Stralen, M. M., Kroeze, W., Ket, J., & Steenhuis, I. (2019). Determinants of weight loss maintenance: a systematic review. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity, 20(2), 171–211.