Dwingende noodzaak om af te vallen?

Dwingende noodzaak om af te vallen?

Aan het begin van een veranderproces is het goed om uitgebreid stil te staan bij de reden waarom iemand wil veranderen. Vanuit de zorgverlening denken we vaak dat gezondheid een belangrijke reden is om af te vallen, en het voorkomen van ziekte in de toekomst (bijvoorbeeld diabetes).

Onderzoek laat zien dat het verbeteren van de gezondheid en het voorkomen van ziekte in de toekomst niet per sé een belangrijke drijfveer is van mensen om af te gaan vallen. Het speelt wel een rol in de fase van gedragsbehoud. Dus wanneer de kilo’s er eenmaal af zijn, en de fase van volhouden is aangebroken, dan wordt het gezondheidsmotief steeds belangrijker.

Wat speelt dan in die eerste fase een rol? Wat zijn de motieven van mensen om te beginnen met afvallen?

Op nummer 1 staat het verbeteren van je welzijn, dit is voor nagenoeg alle mensen die gaan afvallen belangrijk. Dit is een breed begrip, en de nummers 2 en 3 geven al weer iets meer inzicht. Op nummer 2 staat het verbeteren van je conditie/fit blijven. Dit is voor 84% van de mensen die gaan afvallen een motief. Op nummer 3, en relevant voor zo’n driekwart van de mensen die gaan afvallen, staat het verbeteren van je zelfvertrouwen. Pas op nummer 4 staat het verbeteren van je uiterlijk, terwijl we vaak denken dat dat de nummer 1 reden is voor mensen om af te vallen. En die gezondheidsredenen? Dat is maar voor een derde een reden om af te vallen.

Een externe reden, dus een zorgprofessional die tegen je zegt dat het beter is om af te vallen, of partners die het willen, of familieleden die vinden dat je af moet vallen wordt door de minderheid genoemd als motief om af te vallen. Een intrinsieke motivatie is dus belangrijk.

Wanneer je in het begin van het verandertraject niet duidelijk krijgt wat de echt dwingende noodzaak is om te veranderen, struikel je hoogstwaarschijnlijk bij het eerste obstakel wat je tegenkomt. Zonder een dwingende noodzaak is er immers geen reden om te veranderen.

Meer weten over de dwingende noodzaak of andere stappen in het veranderproces? Volg onze Masterclass Smartsize; Afvallen op een slimme manier.

 

Gegevens uit:

Santos I, Sniehotta FF, Marques MM, Carracia EV, Texeira PJ. Prevalence  of personal weight control attempts in aduts: A systematic review and meta-analysis. Obesity Reviews, 2017;18;1:32–50.