De 3 vragen die het meest gesteld worden over de opleiding LeefstijlCoach

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. De 3 vragen die het meest gesteld worden over de opleiding LeefstijlCoach

Voorafgaand aan de opleiding tot geaccrediteerd leefstijlcoach bij LeefstijlCoach Academy vindt altijd een kort, telefonisch intakegesprek ter kennismaking plaats. Tijdens het gesprek worden de volgende vragen het vaakst gesteld:

  1. Kom ik na deze opleiding in aanmerking om een Gecombineerde leefstijlinterventie uit te voeren?

Antwoord: Ja, de opleiding bij LeefstijlCoach Academy is geaccrediteerd. Met het diploma van de opleiding in combinatie met een HBO of WO diploma (maakt niet uit welke opleiding) kom je in het register van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) en kom je in aanmerking om gecombineerde leefstijlinterventies uitvoeren die worden vergoed vanuit de basis-ziektekostenverzekering. Afhankelijk van welke gecombineerde leefstijlinterventie je gaat uitvoeren, volg je nog een korte scholing gericht op die specifieke interventie.

  1. Kan ik voor deze opleiding STAP-budget aanvragen?

Antwoord: Ja, dat kan. Dit is een tegemoetkoming van de overheid in de studiekosten. Je moet daarbij wel rekening houden met een aantal dingen. Belangrijk is om je op tijd in te schrijven in verband met de tijd die tussen aanvraag en daadwerkelijke start van de opleiding moet zitten. Voor het aanvragen van STAP-budget zijn een aantal vastgestelde momenten per jaar. Ook is het zo dat niet iedereen die het aanvraagt het ook krijgt. Per ronde is er een maximum-bedrag beschikbaar. We hebben alles rondom het STAP-budget overzichtelijk voor je op een rijtje gezet: [link]

  1. Hoe werkt het met de proefcliënt die ik ga begeleiden?

Antwoord: Dit is vooral erg leuk en leerzaam om te doen! In de tweede helft van de opleiding ga je het geleerde in praktijk toepassen. Je gaat iemand begeleiden bij het afvallen. De ervaring leert dat het niet moeilijk is om aan een proefcliënt te komen. Je komt op verschillende manieren in aanraking met iemand die graag door jou gecoacht wil worden: via via, via huisartsenpraktijken, via groepsgenoten, via een oproep op de sportschool, via een oproep op facebook etc. Vervolgens ga je met iemand aan de slag. Natuurlijk wel volgens een bepaalde structuur en met allerlei hulpmiddelen zoals werkbladen en coachkaarten. De docenten van de opleiding kijken via jouw schriftelijke rapportages over je schouder mee en geven je tips. Een fijne manier om je eerste ervaring als leefstijlcoach op te doen.

En vooruit, nog een bonusvraag die ook regelmatig gesteld wordt:

  1. Waarom hebben jullie een module ‘Jouw praktijk?’

Antwoord: Omdat we het belangrijk vinden dat je tijdens de opleiding al nadenkt over wat je met leefstijlcoaching in de praktijk gaat doen. Hoe ga je straks aan de slag als leefstijlcoach? Dat hoeft overigens lang niet altijd in een eigen, zelfstandige praktijk te zijn. Dit kan ook in een organisatie die vitaliteit bevordert of voor een gezondheidscentrum bijvoorbeeld. Of in de organisatie waarin je nu werkt. Tijdens de opleiding onderzoeken we welke keuze het beste bij jou past en ga je je oriënteren op hoe je het na de opleiding allemaal gaat doen. Je wordt geïnspireerd door je mede-deelnemers die met allerlei plannen en ideeën komen. En een gezamenlijke zoektocht is veel leuker dan alles in je eentje zitten te bedenken. Ook na de opleiding vinden we het leuk om nog met je mee te denken en kun je bij ons terecht voor advies over jouw praktijk als leefstijlcoach.

Aanmelden voor een kennismaking via de intake? [link]

Meer weten over het opleidingsprogramma? [link]

Oud-deelnemers van LeefstijlCoach Academy vertellen in een podcast over hun ervaringen, onder andere met hun proefcliënt: [link]

De leefstijlCoach Academy is een label van Brickhouse Academy