Registeropleiding LeefstijlCoach

Een leefstijlverandering levert mensen veel op: gezondheid, energie en vitaliteit. De gedragsverandering die hiervoor nodig is, blijkt voor veel mensen een flinke uitdaging. Een coach die ze daarbij helpt biedt uitkomst.

Bij LeefstijlCoach Academy kun je een eenjarige post-HBO opleiding volgen, waarin je je ontwikkelt tot gecertificeerd leefstijlcoach. De LeefstijlCoach Academy is onderdeel van Brickhouse Academy.

In de opleiding komen vier modules aan bod:

Leefstijl
Wat is een gezonde leefstijl? En hoe ver staan we daar in de praktijk nog van af? In de opleiding staan de BRAVO-gedragingen centraal: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Omgaan met stress/ontspanning. 

Jij als coach
Effectief kunnen coachen is een basisvaardigheid voor de leefstijlcoach. Tijdens de opleiding ontwikkel je jezelf tot coach. 

Gedragsverandering
Als leefstijlcoach maak je gebruik van de theorieën en inzichten die er zijn vanuit de psychologie over gedragsverandering. De opleiding leert je deze inzichten op een praktische manier toe te passen. 

Jouw praktijk
Veel leefstijlcoaches hebben hun eigen praktijk. Op wie wil jij je vooral richten? Hoe communiceer je met potentiële cliënten? Ook als je leefstijlcoaching binnen een organisatie of bedrijf gaat uitvoeren is het belangrijk om na te denken hoe je dit gaat vormgeven. In de opleiding is daarom aandacht voor hoe je na de opleiding aan het werk gaat als leefstijlcoach. 

 

 

 

Luister naar de leefstijlcoach Podcast

Registeropleiding LeefstijlCoach

Laat je inspireren door onze bevlogen docenten

Inschrijven


    Betaal je de opleiding zelf? Of betaalt je werkgever?

    Factuuradres

    Informatiefolder
    LeefstijlCoach opleiding

    Vul uw gegevens in om het document te ontvangen.

      Adviesgesprek aanvragen

      Wil je meer weten om je keuze te kunnen maken? We helpen graag in een persoonlijk telefonisch adviesgesprek. Geef hieronder aan wanneer je gebeld wilt worden en wij bellen je terug.

        Bekijk hier alle trainingen

        Post-HBO opleiding tot geaccrediteerd leefstijlcoach. Erkend door onder meer de BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland). 16 lesdagen verspreid over 10-12 maanden (gemiddeld 1 x per twee weken een lesdag). Wetenschappelijk onderbouwd. Veel aandacht voor de psychologie achter gedragsverandering. Begeleiding bij het maken van een plan voor het werken als leefstijlcoach na de opleiding. Leidt op om een Gecombineerde Leefstijl Interventie te kunnen uitvoeren, vergoed vanuit de basis-ziektekostenverzekering. Tijdens de opleiding werken met een proefcliënt. Eerst een telefonisch intakegesprek voordat je in kunt schrijven. 

        Studiebelasting: 350 uur, waarvan 16 lesdagen van 9.30-16.30

        Kosten:  4970 vrijgesteld van btw. 

        Daarom kies je deze opleiding:

        •         Les van topdocenten
        •         Geaccrediteerde opleiding
        •         Wetenschappelijk onderbouwd
        •         Begeleiding bij je praktijkplan
        •         Inspirerende sfeer en persoonlijke aandacht 

         

        Iedereen die professioneel mensen wil begeleiden bij een duurzame gedragsverandering. Om toegelaten te worden tot de opleiding dien je in het bezit te zijn van een officieel erkend hbo-, bachelor- of wo-diploma (van een willekeurig vakgebied). Dit is tevens de eis van de beroepsvereniging van leefstijlcoaches (BLCN) om je na de opleiding te kunnen registreren als leefstijlcoach.

        Hoe ziet het lesprogramma er uit?

        Op zestien dagen verspreid over 10-12 maanden heb je les, van 9.30 tot 16.30 uur. Daarnaast heb je twee ochtenden een toets. Tussendoor bereid je de lesdagen thuis voor en werk je aan opdrachten. Ook begeleid je een cliënt bij het afvallen en breng je het geleerde zo meteen in praktijk. Tijdens de lesdagen heb je twee keer intervisiebijeenkomsten waarin je je kennis en ervaringen kunt delen met je mede-deelnemers. Na de opleiding kun je deze intervisiebijeenkomsten desgewenst voortzetten. Onze ervaring is dat het heel prettig is te sparren met vakgenoten. 

        Tijdens de lesdagen komen vier belangrijke thema’s aan bod: leefstijl,  gedragsverandering, coaching en werken in de praktijk als leefstijlcoach. De thema’s laten we in het lesprogramma niet een voor een aan bod komen, maar wisselen we met elkaar af. Zo kun je wat je over het ene thema leert, direct toepassen bij een ander thema. Je gebruikt de kennis over effectieve gedragsveranderingstechnieken bijvoorbeeld in de lesdagen over coaching. 

        Wat komt er per thema allemaal aan bod?

        In de lesdagen leer je veel en ga je ook meteen aan de slag om het geleerde in praktijk te brengen. Wat er precies aan bod komt? Je leest het hier.

        Leefstijl

        Verspreid over zes en een halve lesdag gaan we in op de verschillende kenmerken van een gezonde leefstijl:

        •         Eén dag besteden we aan de BRAVO-gedragingen en hun relatie met ziekte en gezondheid. Ook leer je over het concept positieve gezondheid.
        •         Twee dagen staan we stil bij voeding. Onderwerpen die aan bod komen zijn: macro- en micronutriënten, antropometrische meetmethoden, cholesterol, bloedglucose en hormonale veranderingen. Ook leer je voedingspatronen analyseren en hierover te adviseren. En feiten en fabels over voeding en afvallen passeren de revue.
        •         Stress, slapen, ontspanning en vitaliteit komen aan bod gedurende twee lesdagen. Wanneer spreek je van stress-gerelateerde klachten, welke modellen zijn er over stress, hoe zit het met de hartslag en bloeddruk? Wat is een gezond slaappatroon? Interventies komen aan bod en we kijken wat vitaliteit betekent en hoe je het kunt meten. Ten slotte besteden we aandacht aan work-life balance en timemanagement.
        •         Een dag leer je meer over bewegen: wat is de fysiologie van bewegen en hoe maak je een beweegplan op maat?
        •         Tot slot gaan we een halve dag in op interventies voor het stoppen met roken.

        Jij als coach

        Het leren werken als coach is feitelijk verdeeld over twee modules: de module Jij als coach en de module Gedragsverandering. Je coacht je cliënt bij het veranderen van zijn gedrag, en je doet dit op basis van evidence-based gedragsveranderingstechnieken. In de module Jij als coach staat de gespreksvoering centraal. Gedurende vier dagen staan we stil bij de relatie tussen coach en cliënt en verschillende coachingstechnieken:

        •         Tijdens de eerste coachingslesdag gaan we in op gesprekstechnieken om de cliënt te motiveren tot gedragsverandering.
        •         Wat is belangrijk in de relatie tussen coach en cliënt? Tijdens de tweede dag van deze module introduceren we het coachingsmodel dat we in de opleiding gebruiken. Je oefent met de eerste fasen van het model: het maken van afspraken, het onderzoeken van het probleem en het formuleren van doelen voor de coaching.
        •         Op dag drie van deze module komen de volgende fasen van het coachingsmodel aan bod: het opstellen van een begeleidingsplan, het monitoren van de voortgang en het toewerken naar afronding van de coaching. Iedere coach krijgt te maken met weerstand. Waar komt weerstand vandaan en hoe ga je er als coach mee om?
        •         Op de vierde dag richten we ons op groepen. Waar moet je op letten en hoe begeleid je groepsprocessen?
        •        

        Gedragsverandering

        We helpen je in drie en een halve dag om jouw handelen als coach te onderbouwen met bewezen gedragsveranderingstechnieken. Je vertrekt vanuit de theorie en leert deze toe te passen bij jouw coaching in de dagelijkse praktijk.

        •         Hoe zet je een positieve leefstijlverandering in? Motivatie en drijfveren staan deze lesdag centraal. Ook behandelen we theorie over het stellen van doelen.
        •         Op de tweede dag komen zelfmanagement en zelfcontroletechnieken aan de orde: Een positieve intentie wordt niet automatisch omgezet in gedrag. Welke technieken zijn er om de kans op gedragsverandering te vergroten? En wat doe je in het geval van een obesogene omgeving, die mensen stimuleert om veel te eten en weinig te bewegen? Hoe kunnen nudgingtechnieken helpen om dit ongezonde gewoontegedrag te doorbreken en gezond gedrag gemakkelijk en aantrekkelijk te maken?
        •         Ook richten we ons een halve lesdag op doelgroepen die wat extra aandacht nodig hebben. Sommige cliënten hebben moeite om informatie over gezondheid te verkrijgen, begrijpen en toe te passen. Hoe help je ze?
        •         Ten slotte besteden we een lesdag aan terugval. Bij iedere gedragsverandering horen momenten van terugval. Hoe voorkom je deze zo veel mogelijk en hoe leer je jouw cliënten ermee om te gaan?

         

        Jouw praktijk

        Gedurende de opleiding werk je aan je plannen voor de toekomst als leefstijlcoach en schrijf je jouw praktijkplan. We besteden hieraan drie lessen van ongeveer twee uur en daarnaast een hele lesdag. Aan het eind van de opleiding presenteer je jouw plan voor de toekomst als leefstijlcoach  aan de anderen.

        •         Als eerste gaan we het werkveld van de leefstijlcoach bekijken. Met wie heb je te maken?
        •         In de tweede les gaan we het hebben over jou als ondernemer. Welke ondernemerskwaliteiten heb je? Je maakt onder andere een SWOT-analyse. Ook als je binnen een organisatie werkt moet je ondernemerskwaliteiten hebben om leefstijlcoaching binnen jouw organisatie of bedrijf op de kaart te zetten.
        •         Lesdag drie gaat over jouw missie, visie, doelgroep en communicatie en marketing. Wie wil je bereiken en waarom? Welke communicatiekanalen gebruik je en wat doe je met social media?
        •         De vierde les behandelt financiële zaken: hoe maak je een offerte en hoe bereken je een faire prijs voor je diensten?

        Hoe ziet het lesprogramma er uit?

        Op zestien dagen verspreid over 10-12 maanden heb je les, van 9.30 tot 16.30 uur. Daarnaast heb je twee ochtenden een toets. Tussendoor bereid je de lesdagen thuis voor en werk je aan opdrachten. Ook begeleid je een cliënt bij het afvallen en breng je het geleerde zo meteen in praktijk. Tijdens de lesdagen heb je twee keer intervisiebijeenkomsten waarin je je kennis en ervaringen kunt delen met je mede-deelnemers. Na de opleiding kun je deze intervisiebijeenkomsten desgewenst voortzetten. Onze ervaring is dat het heel prettig is te sparren met vakgenoten. 

        Tijdens de lesdagen komen vier belangrijke thema’s aan bod: leefstijl,  gedragsverandering, coaching en werken in de praktijk als leefstijlcoach. De thema’s laten we in het lesprogramma niet een voor een aan bod komen, maar wisselen we met elkaar af. Zo kun je wat je over het ene thema leert, direct toepassen bij een ander thema. Je gebruikt de kennis over effectieve gedragsveranderingstechnieken bijvoorbeeld in de lesdagen over coaching.

        Wat komt er per thema allemaal aan bod?

        In de lesdagen leer je veel en ga je ook meteen aan de slag om het geleerde in praktijk te brengen. Wat er precies aan bod komt? Je leest het hier.

        Leefstijl

        Verspreid over zes en een halve lesdag gaan we in op de verschillende kenmerken van een gezonde leefstijl:

        • Eén dag besteden we aan de BRAVO-gedragingen en hun relatie met ziekte en gezondheid. Ook leer je over het concept positieve gezondheid.
        • Twee dagen staan we stil bij voeding. Onderwerpen die aan bod komen zijn: macro- en micronutriënten, antropometrische meetmethoden, cholesterol, bloedglucose en hormonale veranderingen. Ook leer je voedingspatronen analyseren en hierover te adviseren. En feiten en fabels over voeding en afvallen passeren de revue.
        • Stress, slapen, ontspanning en vitaliteit komen aan bod gedurende twee lesdagen. Wanneer spreek je van stress-gerelateerde klachten, welke modellen zijn er over stress, hoe zit het met de hartslag en bloeddruk? Wat is een gezond slaappatroon? Interventies komen aan bod en we kijken wat vitaliteit betekent en hoe je het kunt meten. Ten slotte besteden we aandacht aan work-life balance en timemanagement.
        • Een dag leer je meer over bewegen: wat is de fysiologie van bewegen en hoe maak je een beweegplan op maat?
        • Tot slot gaan we een halve dag in op interventies voor het stoppen met roken.

        Jij als coach

        Het leren werken als coach is feitelijk verdeeld over twee modules: de module Jij als coach en de module Gedragsverandering. Je coacht je cliënt bij het veranderen van zijn gedrag, en je doet dit op basis van evidence-based gedragsveranderingstechnieken. In de module Jij als coach staat de gespreksvoering centraal. Gedurende vier dagen staan we stil bij de relatie tussen coach en cliënt en verschillende coachingstechnieken:

        •  Tijdens de eerste coachingslesdag gaan we in op gesprekstechnieken om de cliënt te motiveren tot gedragsverandering.
        • Wat is belangrijk in de relatie tussen coach en cliënt? Tijdens de tweede dag van deze module introduceren we het coachingsmodel dat we in de opleiding gebruiken. Je oefent met de eerste fasen van het model: het maken van afspraken, het onderzoeken van het probleem en het formuleren van doelen voor de coaching.
        • Op dag drie van deze module komen de volgende fasen van het coachingsmodel aan bod: het opstellen van een begeleidingsplan, het monitoren van de voortgang en het toewerken naar afronding van de coaching. Iedere coach krijgt te maken met weerstand. Waar komt weerstand vandaan en hoe ga je er als coach mee om?
        • Op de vierde dag richten we ons op groepen. Waar moet je op letten en hoe begeleid je groepsprocessen?

        Gedragsverandering

        We helpen je in drie en een halve dag om jouw handelen als coach te onderbouwen met bewezen gedragsveranderingstechnieken. Je vertrekt vanuit de theorie en leert deze toe te passen bij jouw coaching in de dagelijkse praktijk.

        • Hoe zet je een positieve leefstijlverandering in? Motivatie en drijfveren staan deze lesdag centraal. Ook behandelen we theorie over het stellen van doelen.
        •  Op de tweede dag komen zelfmanagement en zelfcontroletechnieken aan de orde: Een positieve intentie wordt niet automatisch omgezet in gedrag. Welke technieken zijn er om de kans op gedragsverandering te vergroten? En wat doe je in het geval van een obesogene omgeving, die mensen stimuleert om veel te eten en weinig te bewegen? Hoe kunnen nudgingtechnieken helpen om dit ongezonde gewoontegedrag te doorbreken en gezond gedrag gemakkelijk en aantrekkelijk te maken?
        • Ook richten we ons een halve lesdag op doelgroepen die wat extra aandacht nodig hebben. Sommige cliënten hebben moeite om informatie over gezondheid te verkrijgen, begrijpen en toe te passen. Hoe help je ze?
        • Ten slotte besteden we een lesdag aan terugval. Bij iedere gedragsverandering horen momenten van terugval. Hoe voorkom je deze zo veel mogelijk en hoe leer je jouw cliënten ermee om te gaan?

        Jouw praktijk

        Gedurende de opleiding werk je aan je plannen voor de toekomst als leefstijlcoach en schrijf je jouw praktijkplan. We besteden hieraan drie lessen van ongeveer twee uur en daarnaast een hele lesdag. Aan het eind van de opleiding presenteer je jouw plan voor de toekomst als leefstijlcoach  aan de anderen.

        • Als eerste gaan we het werkveld van de leefstijlcoach bekijken. Met wie heb je te maken?
        • In de tweede les gaan we het hebben over jou als ondernemer. Welke ondernemerskwaliteiten heb je? Je maakt onder andere een SWOT-analyse. Ook als je binnen een organisatie werkt moet je ondernemerskwaliteiten hebben om leefstijlcoaching binnen jouw organisatie of bedrijf op de kaart te zetten.
        • Lesdag drie gaat over jouw missie, visie, doelgroep en communicatie en marketing. Wie wil je bereiken en waarom? Welke communicatiekanalen gebruik je en wat doe je met social media?
        • De vierde les behandelt financiële zaken: hoe maak je een offerte en hoe bereken je een faire prijs voor je diensten?

        Groep Amsterdam start op 7 juni 2024

        • lesdag 1 : 7 juni
        • lesdag 2 : 21 juni
        • lesdag 3 : 28 juni
        • lesdag 4 : 13 september
        • lesdag 5 : 27 september
        • lesdag 6 : 11 oktober
        • lesdag 7 : 15 november
        • lesdag 8 : 22 november
        • lesdag 9 : 13 december (Toets I)
        • lesdag 10: 10 januari
        • lesdag 11: 24 januari
        • lesdag 12: 7 februari
        • lesdag 13: 14 februari
        • lesdag 14: 7 maart
        • lesdag 15: 21 maart
        • lesdag 16: 4 april
        • lesdag 17: 18 april (Toets II)
        • lesdag 18 : 25 april

        Groep Amsterdam start op 7 juni 2024

        • lesdag 1 : 7 juni
        • lesdag 2 : 21 juni
        • lesdag 3 : 28 juni
        • lesdag 4 : 13 september
        • lesdag 5 : 27 september
        • lesdag 6 : 11 oktober
        • lesdag 7 : 15 november
        • lesdag 8 : 22 november
        • lesdag 9 : 13 december (Toets I)
        • lesdag 10: 10 januari
        • lesdag 11: 24 januari
        • lesdag 12: 7 februari
        • lesdag 13: 14 februari
        • lesdag 14: 7 maart
        • lesdag 15: 21 maart
        • lesdag 16: 4 april
        • lesdag 17: 18 april (Toets II)
        • lesdag 18 : 25 april

        De opleiding is vrijgesteld van BTW en is inclusief het volgende:

        •         16 Lesdagen 
        •         2 Dagdelen toetsing
        •         Lunch, koffie, thee op alle lesdagen
        •         Alle verplichte boeken
        •         Toegang tot de online-studieomgeving
        •         Diploma verstrekt door CPION.
        •         Vermelding in het Abituriëntenregister van CPION
        •         Geaccrediteerd door BLCN
        •         Praktische tools voor je praktijk

        De investering voor de opleiding bedraagt 4.970,- (vrijgesteld van BTW)

        Heb je de boeken al, of wil je ze zelf aanschaffen? In dat geval verrekenen we een bedrag van 212,- met de opleidingskosten.

        De opleiding is door het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION) erkend als officiële Registeropleiding. Je krijgt een diploma dat is uitgegeven door CPION. Daarnaast zijn we geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland. Vanaf 1 januari 2019 vergoedt de basisverzekering erkende gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) die uitgevoerd worden door een leefstijlcoach. Je cliënten kunnen alleen aanspraak maken op een vergoeding, als jij een hbo- of wo-opleiding en geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach hebt afgerond. Wij bieden je die opleiding.  

        De literatuurlijst bevat de boeken die voor de opleiding tot leefstijlcoach gebruikt worden. Alle boeken worden op de eerste lesdag uitgereikt. De boeken zijn onderdeel van de opleidingskosten en behoeven dus niet apart te worden aangeschaft.

        Naast de boeken gebruiken we andere literatuur en tools. Deze zijn beschikbaar in de online-studieomgeving waar je toegang toe krijgt.

        Boeken:

        • Leren coachen, basisboek. M van Beek, I. Tijmes.
        • Waaier motiverende gespreksvoering. S. van Merendonk.
        • Positieve Leefstijlverandering; Wat elke professional moet weten over leefstijl en gedragsverandering. Steenhuis I. W. Overtoom.
        • Coachkaarten Positieve leefstijlverandering; Op een inspirerende, visuele en wetenschappelijk onderbouwde manier in gesprek over gedragsverandering. Steenhuis I., W. Overtoom.
        • Waaier Gedragsverandering; Toolkit voor coachen op gezondheid en vitaliteit. Steenhuis I.H.M., W. Overtoom.
        • Terugval en verleiding; De kunst om afgevallen te blijven. Steenhuis I.H.M., W. Overtoom.
        • Voeding bij gezondheid en ziekte. N. Stegeman.

        “De reden dat ik deze opleiding heb gevolgd is dat ik graag meer kennis wilde over gezondheid en het coachen en begeleiden van coachees daarin. Ook was ik op zoek naar concrete tools om dit aan te pakken. Wat ik bij de LeefstijlCoach Academy heb geleerd sluit daar heel goed op aan. Daarnaast wilde ik graag iets voor mijzelf beginnen, ook hier werd ruimschoots aandacht aan besteed.

        Bij het kiezen van de opleiding ben ik niet over één nacht ijs gegaan. Ik heb gekeken naar het docententeam, of het een geaccrediteerde opleiding is en of ik me zou kunnen aansluiten bij een beroepsvereniging. De LeefstijlCoach Academy voldeed aan al deze criteria.

        Ik heb de opleiding als zeer deskundig ervaren. Een mooie mix aan docenten met elk hun eigen expertise, op hoog niveau. De inhoud heeft mij op alle vlakken verrijkt, zowel op het gebied van coachen als op het gebied van gezondheid in de breedste zin. De groep was divers en heeft er mede toe geleid dat ik een topjaar heb beleefd. Veel geleerd, veel gelachen en uiteindelijk een mooi diploma, wat mij veel kansen biedt. Zowel als zelfstandige als binnen mijn huidige werk. De locatie was goed bereikbaar en inspirerend met kunst, muziek en een goede lunch. Daarom grote dank voor jullie allemaal.”

        “Ik ben de opleiding tot leefstijlcoach gaan doen omdat ik mijn personal training praktijk wil uitbreiden met leefstijladvisering. Tevens lijkt het mij interessant om in mijn werk als HR Adviseur meer aandacht te geven aan vitaliteit voor medewerkers. Ik heb gekozen voor de LeefstijlCoach Academy omdat het een betrouwbare opleider is die geaccrediteerd is door de BLCN. De leslocatie en lesdata/ tijden passen ook heel goed bij mijn wensen. Ik heb de opleiding ervaren als een warm bad met professionele en persoonlijke docenten. Iedereen is bereid te helpen, ook buiten de opleidingsdagen om. De dagen zelf vlogen voorbij. De stof is evidence based en in handige modules ingedeeld. Ik vond het enorm interessant en leerzaam en sta te trappelen om aan de slag te gaan.”

        Luister naar de leefstijlcoach Podcast

        Welkom bij de LeefstijlCoach Podcast. In deze podcast vertellen we het verhaal áchter de leefstijlcoach. Wie zijn leefstijlcoach en wat drijft hen? Waar komt hun passie om andere mensen te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl vandaan?

        In deze podcastserie gaat Marjolein Pouw in gesprek met oud-deelnemers van LeefstijlCoach Academy. Waarom maakten zij de keuze om leefstijlcoach te worden en hoe is het hen sindsdien vergaan? Wat kwamen zij allemaal tegen op hun reis? Kortom: het verhaal áchter de leefstijlcoach

        podcast trailerbertina leefstijlcoach

        linda leefstijlcoachsuzan leefstijlcoach