Ingrid Steenhuis

Ingrid Steenhuis is hoogleraar Preventie bij de Vrije Universiteit Amsterdam en heeft een achtergrond in gezondheidsvoorlichting. Zij doet wetenschappelijk onderzoek naar eetgedrag, leefstijlverandering en afvallen. Ingrid heeft gepubliceerd in talrijke Engelstalige en Nederlandstalige wetenschappelijke vaktijdschriften.

Naast het lesgeven aan studenten en het begeleiden van onderzoekers vindt zij het belangrijk om wetenschappelijke inzichten te vertalen zodat ze voor iedereen begrijpelijk en bruikbaar zijn. Ingrid heeft een aantal boeken geschreven:

  • Smartsize Me, afvallen op een slimme manier
  • Terugval en Verleiding, de kunst om afgevallen te blijven
  • Positieve Leefstijlverandering, wat elke professional moet weten over leefstijl en gedragsverandering
  • Coachkaarten Positieve Leefstijlverandering, Op een inspirerende, visuele en wetenschappelijk onderbouwde manier in gesprek over gedragsverandering
  • Waaier Gedragsverandering, Toolkit voor coachen op leefstijl, gezondheid en vitaliteit
  • Gesprekskaarten Stoppen met roken, Op een inspirerende en visuele manier in gesprek over stoppen met roken volgens de Richtlijn en Zorgstandaard tabaksverslaving
  • Ik ga het gewoon doen!; Waarom leefstijl-en gedragsverandering moeilijk is en het hoe het wél kan

Ze verschijnt regelmatig in de media. Zo is ze te zien geweest in televisieprogramma’s als het Jeugdjournaal, Keuringsdienst van Waarde, Radar en Over Gewicht. Ingrid geeft met veel plezier les aan professionals over gedragsverandering.

Waarom vliegen de kilo’s er na een dieet weer net zo makkelijk aan?

Herken je dit? Met je hele ziel en zaligheid heb je jezelf in een dieet geworpen en de eerste kilo’s vliegen eraf. Flash forward naar een paar maanden later en je bent weer terug bij af. Je bent in ieder geval niet de enige!

Volgens hoogleraar preventie en volksgezondheid Ingrid Steenhuis (Vrije Universiteit) is het volhouden van een dieet – of eigenlijk: het omgooien van je hele levensstijl – een van de lastigste dingen die er zijn. In dit college hoor je hoe dat zit.