fysio

Basistraining LeefstijlCoaching Fysiotherapie (GLI)

De Basistraining LeefstijlCoaching Fysiotherapie (GLI) is gericht op het bijscholen op de ontbrekende competenties voor fysiotherapeuten en oefentherapeuten om een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) uit te kunnen voeren. Deze competenties zijn:

– Het ontwerpen van leefstijlinterventies anders dan een beweeginterventie;
– Het beoordelen van een individueel voedingspatroon en het geven van voedingsadvies;
– Het beoordelen van een individueel slaappatroon en hierop adviseren;
– Het toepassen en meenemen van ontspanning in relatie tot leefstijl.

De training is gebaseerd op de geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach van Brickhouse Academy: LeefstijlCoach Academy.

Data 

De lestijden zijn van 9.30u-16.30u.

Groep 1: Lesdagen op dinsdag in Utrecht
Lesdag 1: 12 maart 2021 
Lesdag 2: 26 maart 2021 
Lesdag 3:  9 april 2021 
Lesdag 4: 23 april 2021
Lesdag 5: 14 mei 2021

Download brochure

De Basistraining LeefstijlCoaching Fysiotherapie (GLI) bestaat uit 5 lesdagen

 
Dag 1: Positieve gezondheid en interventies voor leefstijlverandering I

Op de eerste dag wordt stilgestaan bij het concept positieve gezondheid en de verschillende pijlers van positieve gezondheid.
Vervolgens wordt ingegaan op de motivatie voor een leefstijlverandering en hoe je de motivatie kunt versterken. Dit gebeurt onder meer aan de hand van verschillende theorieën
van gedragsverandering. Je gaat praktisch aan de slag met het oefenen van de theorie.

 
Dag 2: Interventies voor leefstijlverandering II en Omgaan met terugval

Op de tweede dag gaan we verder met interventies voor leefstijlverandering. We staan stil bij de kloof tussen intentie en gedrag, en welke interventies je kunt toepassen om die kloof kleiner te maken. Hierbij wordt weer gebruikgemaakt van evidence-based gedragsveranderingstheorieën. Ook is er aandacht voor de analyse van terugval en interventies om terugval zoveel mogelijk te voorkomen/er zo goed mogelijk mee om te gaan.

 
Dag 3: Voeding I

Op de derde lesdag staat voeding centraal en wordt de voedingsleer behandeld: macro-nutriënten en het rekenen met (energetische waarde van) macronutriënten en micronutriënten. Ook wordt ingegaan op diverse antropometrische methoden, cholesterolwaarden, bloedglucosewaarden, het effect van voeding op ziekte, gezondheid en hormonale veranderingen, en de darm-hersen-as. Deze dag geeft je de basis voor het kunnen geven van een goed onderbouwd voedingsadvies, waar op lesdag 4 wordt ingegaan.

 
Dag 4: Voeding II

Ook op de vierde lesdag staat voeding centraal. De voedingsrichtlijnen komen aan bod, evenals bekende voedingspatronen en diëten. We bespreken welke methoden er zijn om de voedingsinname vast te stellen, en je leert het voedingsdagboek toepassen en analyseren. Na deze dag kun je gezonde en ongezonde kenmerken aanwijzen in het voedingspatroon van iemand en kun je iemand hierop adviseren. Ten slotte wordt er ingegaan op feiten en fabels over voeding en afvallen en leer je deze evidence-based terug te koppelen naar de patiënt.

 
Dag 5: Vitaliteit, slaap, ontspanning en stress

De vijfde lesdag wordt besteed aan vitaliteit (wat is dat en welke interventies kun je toepassen om de lifebalance te verbeteren); het belang van ontspanning en een goed slaappatroon (wat is een gezond slaappatroon, hoe vraag je het slaappatroon goed uit, en wat zijn adviezen ter verbetering van de slaaphygiëne); en stress (wat gebeurt er bij stress in het lichaam en welke interventies kun je inzetten bij stress).

 
Certificaat

Er zal geen toetsing plaatsvinden.
Er is wel een verplichte aanwezigheid en er wordt actieve inbreng tijdens de lesdagen verwacht. Na afloop ontvang je een certificaat en worden nascholingspunten toegekend.

 
Investering

De investering voor deze nascholing is 1125,- (BTW-vrij). Dit is inclusief koffie, thee , lunch en leermaterialen (o.a. het boek Positieve leefstijlverandering). Naast je aanwezigheid op de verplichte lesdagen wordt er verwacht dat je deze voorbereidt door middel van het lezen van literatuur. De nascholing bestaat uit 30 contacturen (lesdagen) en 28 zelfstudie-uren.

 
Accreditatie

De nascholing is erkend door de Erkenningscommissie Scholingsaanbod GLI van het  KNGF en de Stichting Keurmerk Fysiotherapie. Tevens geaccrediteerd voor nascholingspunten door het  Kwaliteitsregister Fysiotherapie (KNGF) en Oefentherapeuten (VvOCM).

Doelgroep

Gediplomeerde fysiotherapeuten, aangesloten bij het KNGF/Keurmerk Fysiotherapie en werkzaam in de 1e of 2e lijn, die de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) willen aanbieden.

Inschrijven

  Maak hier je keuze

  Naam

  Bedrijf

  Email

  Adres en Woonplaats

  Postcode

  Opmerkingen

  Docenten

  Maak kennis met onze docenten

  Ingrid Steenhuis

  Docent Leefstijl en Gedragsverandering

  Hoogleraar Preventie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en mede-oprichter/Docent Leefstijl en Gedragsverandering LeefstijlCoach Academy.

  Wil Overtoom

  Directeur Opleidingen 

  Oprichter Brickhouse & LeefstijlCoach Academy.

  Linda Hogervorst

  Docent Voeding

  Diëtist en afgestudeerd voedingswetenschapper aan de Wageningen universiteit. Eigenaar van Into Food.

  Fam te Poel

  Docent Stress en Vitaliteit

  Cognitief psycholoog en gepromoveerd communicatiewetenschapper.
  Geeft les bij communicatie-wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

  LOCATIE

  BRICKHOUSE ACADEMY

  Locatie Utrecht:

  Daltonlaan 100, 3584 BJ Utrecht.