Een positieve leefstijlverandering levert mensen veel op: gezondheid, energie en vitaliteit. De gedragsverandering die hiervoor nodig is, blijkt voor veel mensen een flinke uitdaging. Deze masterclass biedt inzichten en handvatten om een leefstijlverandering uit te lokken en mensen daarbij te ondersteunen. Gedragsveranderingstechnieken staan daarbij centraal.

Tijdens de masterclass wordt vanuit psychologische en gedragswetenschappelijke inzichten ingegaan op de motivatie voor een leefstijlverandering. Ook wordt ingegaan op het concept positieve gezondheid en de rol van leefstijl daarbij. Er is aandacht voor mensen voor wie een leefstijlverandering extra moeilijk is: mensen met weinig gezondheidsvaardigheden. Hoe kun je hiermee rekening houden?

Voor iedere professional die werkt in gezondheid, zorg en welzijn en die mensen wil helpen bij het veranderen van leefstijl. De masterclass is een praktijkgerichte training van één dag. Theorie en praktische werkvormen wisselen elkaar af. Met het bijbehorende boek en de werkbladen kun je na de masterclass meteen in de praktijk aan de slag.

Deze masterclass is geschikt voor jou als je:

 • mensen op een positieve manier wil ondersteunen bij een verandering van leefstijl;
 • meer wil weten over waarom mensen wel of niet willen en kunnen veranderen;
 • kennis en vaardigheden wil opdoen die je de volgende dag meteen kunt toepassen in jouw dagelijkse praktijk;
 • wel eens te maken hebt met ‘moeilijke’ doelgroepen waarbij een leefstijlverandering en het motiveren hiertoe niet vanzelf gaat.

Tijdens de masterclass komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

 • hoe staan we er in Nederland voor?
 • leefstijl als onderdeel van positieve gezondheid;
 • motivatie voor leefstijlverandering;
 • redenen om wel/niet te veranderen;
 • uitdagingen bij leefstijlverandering;
 • bijzondere doelgroepen: mensen die over weinig gezondheidsvaardigheden beschikken.
Inclusief het boek ‘Positieve leefstijlverandering’, SWP-uitgeverij, 2018.
 • Momenteel alleen mogelijk via in-company

Wil je exclusief voor jouw organisatie of praktijk deze Masterclass volgen op een andere datum neem dan even contact met ons op.

Docenten:

Prof. dr. Ingrid Steenhuis doet wetenschappelijk onderzoek naar eetgedrag en manieren om eetgewoontes te veranderen. Ingrid heeft een achtergrond in gezondheidsvoorlichting. Ze heeft op verschillende universiteiten gewerkt en werkt nu bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij is mede-auteur van het boek Smartsize Me, afvallen op een slimme manier en Terugval en Verleiding, de kunst om afgevallen te blijven.Tevens mede-auteur van het boek Positieve Leefstijlverandering, wat elke professional moet weten over leefstijl en gedragsverandering.

Naast het lesgeven en het begeleiden van junior-onderzoekers vindt zij het belangrijk om wetenschappelijke inzichten te vertalen zodat ze voor iedereen begrijpelijk en bruikbaar zijn. Ingrid heeft gepubliceerd in talrijke Engelstalige en Nederlandstalige wetenschappelijke vaktijdschriften. Ze verschijnt regelmatig in de media. Ze geeft op een enthousiaste manier les en weet ingewikkelde materie op een eenvoudige en aantrekkelijk manier te brengen.

Wil Overtoom is de drijvende kracht achter Brickhouse Academy. Hij is afkomstig uit het bedrijfsleven, waar hij werkzaam is geweest als Directeur Inkoop Benelux bij een wereldwijde IT organisatie (IBM). Hij heeft veel ervaring met management en leidinggeven. Een van zijn specialisaties is verandermanagement. Hij verstaat de kunst om inzichten over veranderen in organisaties te vertalen naar veranderingen in gedrag van mensen, gerelateerd aan hun gezondheid. Hij is mede-auteur van het boek Smartsize Me, een slimme manier om maat te houden en Terugval en Verleiding, de kunst om afgevallen te blijven. Hij is tevens mede-auteur van het boek Positieve Leefstijlverandering, wat elke professional moet weten over leefstijl en gedragsverandering.

Wil staat bekend om zijn eerlijke en confronterende stijl. Met zijn no-nonsense attitude en energieke aanpak weet hij mensen te motiveren en inspireren. Hij houdt van simpele oplossingen voor problemen en weet als geen andere een goed onderhandelingsresultaat te realiseren.

Op deze Masterclass zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

Brickhouse Academy is een CRKBO Geregistreerde Instelling
Positieve Leefstijlverandering