Nudging

Nudging, het lijkt tegenwoordig wel het toverwoord als het gaat om gedragsverandering. Heel kort gezegd is nudging het beïnvloeden van (keuze)gedrag door een vriendelijk duwtje in de goede richting te geven. Een van de bekendste voorbeelden van nudging is de sticker met een afbeelding van een vlieg op de bodem van de urinoirs op Schiphol. Het idee is dat mannen hierdoor beter mikken en de schoonmaakploeg minder werk heeft…

Nudging is ook in te zetten om mensen een duwtje te geven in de richting van gezond gedrag. In gebouwen met voetstappen op de grond die leiden naar de trap in plaats van de lift, nemen mensen vaker de trap. In bedrijfsrestaurants waar de gezonde keuze vooraan en volop in het zicht staat, kiezen mensen vaker gezond. Wanneer een ‘small’ de default optie is, en mensen moeten vragen om een grotere maat, wordt er meer ‘small’ verkocht.

Zo zijn er talloze toepassingen.  De overheid in Engeland is begonnen met een ‘Nudge-team’, en ook de vanuit de Nederlandse ministeries wordt nudging gebruikt om bijvoorbeeld verkeersveiligheid en duurzaamheid te stimuleren.  Steeds meer gemeenten kijken naar de mogelijkheden van nudging.

Wat is nudging? Wat zijn voorbeelden van effectieve nudge-strategieën? Hoe kun je gezond gedrag stimuleren door middel van nudging? Wanneer wordt  nudging manipulatie? Wat zijn de voors en tegens? In een interactieve workshop gaan we in op deze vragen en ontwerpen we samen een nudge.

Zie verslag van een workshop voor de Gemeente Utrecht hier

DATA

  • in-company

Wil je exclusief voor jouw organisatie of praktijk deze workshop volgen neem dan even contact met ons op.

Brickhouse Academy is een CRKBO Geregistreerde Instelling

nudge