Work-out of plezier?

Van wetenschap naar praktijk: over leefstijl en gedragsverandering

work-out of plezier

Work-out of plezier?

Work-out of plezier? Ken je het gevoel dat je flink actief bent geweest en dat je daarna lekker gaat eten? Dan ‘mag’ het immers. De mens (en jij waarschijnlijk dus ook) heeft de neiging om na lichamelijke activiteit zichzelf te belonen en te (over)compenseren voor alle calorieën die verbruikt zijn.

Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben mensen gevraagd om deel te nemen aan een onderzoek, en de groep vervolgens in 2 groepen verdeeld. Beide groepen maakten een wandeling van 30 minuten.  De ene groep was vooraf verteld dat het puur voor ontspanning en plezier was. Onderweg werden ze op mooie punten gewezen en genoten ze van het uitzicht. De andere groep kreeg een ander verhaal te horen. Voor hen was de wandeling een work-out, een training. Na de wandeling kregen beide groepen een lunch aangeboden. Wat bleek: de ‘plezierige’ groep at minder dan de ‘workout’ groep.

Na een wandeling puur voor de fun heb je dus minder de behoefte om te compenseren en jezelf te belonen met eten dan na een workout. Reden te meer om een activiteit te kiezen die je leuk vindt. Bovendien hou je dan je goede intenties om actiever te zijn veel langer vol.

Meer weten over het omzetten van intenties in gedrag? Volg onze masterclass.

Bron: Werle COC, Wansink B, Payne CR. Is it fun or exercise? The framing of physical activity biases subsequent snacking. Marketing Letters, 2015;26(4):691-702.