Jongvolwassenen met overgewicht aantrekken in je praktijk

jongeren en overgewicht

Jongvolwassenen met overgewicht aantrekken in je praktijk

Je kunt mensen pas helpen bij het afvallen als ze de weg naar jou hebben gevonden. Een groep die nog slecht de weg vindt naar professionele hulp bij het afvallen zijn jongvolwassenen met overgewicht. In Nederland is een derde van de mannelijke twintigers te zwaar, en een kwart van de vrouwen in hun twintiger jaren. Hoewel er veel programma’s voor kinderen met overgewicht beschikbaar zijn, wordt de groep twintigers een beetje vergeten. Ze zijn volwassen, maar hun leven verschilt heel erg van het gezinsleven van dertigers en veertigers bijvoorbeeld. De overgang naar volwassenheid wordt gemaakt, ze worden zelfstandig en krijgen steeds meer verantwoordelijkheid en autonomie. Hun sociale en fysieke omgeving kan snel wisselen in deze leeftijdsfase. Al die veranderingen gaan niet zelden samen met het oppikken van ongezonde leefgewoonten.

Het is lastig om deze groep te bereiken, en wanneer je ze eenmaal binnen hebt, is het moeilijk om ze betrokken te houden. Het helpt om meer van de beweegredenen van deze specifieke groep te weten, wat hun drijfveren zijn, en hoe ze het liefst benaderd willen worden.

Onderzoek, weliswaar onder Amerikaanse jongvolwassenen, geeft een aantal bruikbare handvaten. Gewichtsverlies blijkt niet het belangrijkste motief te zijn voor deze groep. Wel willen ze zich beter voelen, hun gezondheid verbeteren en fit zijn. Maar dus niet zozeer het gewichtsverlies als motief. Uiterlijk en het verbeteren van je zelfvertrouwen spelen wel een rol. Ze willen zich goed voelen over zichzelf en zich comfortabel voelen in hun lijf.

Barrières zijn er ook. Gebrek aan tijd is een groot probleem voor de twintigers. Er zijn veel concurrerende zaken die aandacht behoeven, en die vaak hoger in hun prioriteitenlijst staan. Alle veranderingen die zich bovendien in hun leven afspelen qua wonen, werk of relaties vragen veel tijd en energie. Naast tijd is een gebrek aan motivatie ook van belang. Ze zijn op een zeker moment wel gemotiveerd, maar worden dan weer in beslag genomen door allerlei andere (stressvolle) dingen in hun leven. Dit zijn geen geringe barrières, maar je moet er als zorgprofessional wel wat mee omdat ze anders of niet komen, of heel snel uitvallen.

Deze kenmerken, samen met het feit dat online communicatie hen met de paplepel is ingegoten, geven richting voor wat twintigers wel en niet prettig vinden in een begeleidingstraject. In het onderzoek geven de twintigers onder meer de volgende zaken aan:

  1. Ze willen een traject dat niet te intensief is. Twee tot drie maanden het liefst, en maximaal zes maanden.
  2. Ze willen een traject dat individueel voor hen op maat is gemaakt. Niet in een groep. Gezien hun drukke leven en vele concurrerende activiteiten moet het ook flexibel zijn, zodat ze het goed kunnen inpassen.
  3. In het traject willen ze deels face-to-face contact. In elk geval in het begin, en daarna naar behoefte. Dat face-to-face contact willen ze combineren met andere vormen, bijvoorbeeld via internet.
  4. Alleen maar praten vinden ze saai. Ze houden wel van experimenteel leren: samen een work-out doen, een activiteit als klimmen ondernemen of kook-workshops. Als het maar fun en interactief is.
  5. Support van een leeftijdsgenoot die door hetzelfde proces gaat helpt hen.
  6. Het moet positief zijn, gericht op toekomstige doelen en algehele fitheid en je goed voelen, externe beloningen vinden ze leuk, en het gaat liever niet over gewichtsverlies…

Een flinke uitdaging voor ons als zorgprofessionals om ook de twintigers te bieden waar ze behoefte aan hebben. Maar wel een leuke uitdaging!

La Rose JG, Guthrie KM, Lanoye A, Tate E, Robichaud E, Caccavale LJ. A mixed methods approach to improving recruitment and engagement of emerging adults in behavioural weight loss programs. Obesity Science & Practice, 2016.