4 Situaties met een grotere kans op terugval in je oude gewoontes

Van wetenschap naar praktijk: over leefstijl en gedragsverandering

4 Situaties met een grotere kans op terugval in je oude gewoontes

Gedragsverandering kost energie. Op het moment dat je die energie in andere dingen moet stoppen, ligt een moment van terugval op de loer. Op welke momenten en in welke situaties heb je  een grotere kans om een uitglijder te maken?

  1. Bij negatieve gevoelens: je bent boos, voelt je depri, bent gefrustreerd of voel je eenzaam. In zo’n gemoedstoestand kan eten een snelle troost of afleider zijn. Dag goede voornemens om gezonder te gaan eten.
  2. Bij conflicten met anderen: Ruzies en problemen kosten veel energie, leiden tot negatieve gevoelens en geven daarom een grotere kans op terugval.
  3. Sociale druk: “Ach toe, ik heb speciaal voor jou iets lekkers in huis gehaald, je lust dit toch zo graag?” “Waarom ga je niet mee naar de kroeg? Je kunt altijd later nog gaan hardlopen.” “Je bent niet gezellig hoor. Kom, we nemen nog een wijntje.”
  4. Positieve gevoelens: ook deze geven een grotere kans op terugval. Je hebt iets te vieren, het is weekend, het is vakantie, Pasen, Pinksteren, Kerst, Sinterklaas, Sint-Maarten, Jantje is jarig, Marietje is jarig, en vergeet het zoveel jarig huwelijksfeest van tante Aleida niet. Het is leuk als het alle dagen feest is, maar als het jouw goede plannen in de wielen gaat rijden moet je er iets mee.

Meer weten over Terugval en verleiding en hoe je als zorgprofessional jouw cliënten daar beter bij kunt begeleiden? Volg een Masterclass of lees het boek Terugval en verleiding; De kunst om afgevallen te blijven.