8 Tips voor een Positieve leefstijlverandering

  1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. 8 Tips voor een Positieve leefstijlverandering

Veel mensen denken al weer aan goede voornemens voor 2020. De meeste goede voornemens van 2019 zijn al lang weer in het slop geraakt, dus tijd om ze weer eens af te stoffen. Voor hoe lang?

Of het nu gaat om gezonder eten, meer bewegen, minder alcohol nuttigen of juist meer ontspannen: je gedrag veranderen kost tijd en energie. Vaak lukt het niet in één keer. Dat is geen reden om het goede voornemen meteen weer los te laten. Probeer het dit jaar eens met de volgende tips:

  1. Bereid je goed voor. Begin niet halsoverkop, maar bedenk goed waar je aan wil werken. Wat is voor jou écht belangrijk? Wat is voor jou de dwingende noodzaak om dat te willen veranderen? Zonder intrinsieke motivatie is een gedragsverandering moeilijk, zo niet onmogelijk.
  2. Is dit het juiste moment om te veranderen? Veranderen kost tijd en energie. Welke zaken strijden nog meer om jouw aandacht? Financiële zorgen of andere zorgen beperken de bandbreedte die je hebt om aan gedragsverandering te werken (want het is werken, het gaat niet vanzelf).
  3. Onderzoek je gedrag: Wat zijn de kosten en de baten van wat je nu doet, en wat zijn de kosten en baten van het nieuwe gedrag? Waarmee moet je nieuwe plan concurreren? Kan jouw plan om ’s avond te gaan hardlopen de concurrentiestrijd aan met ’s avonds op de bank hangen met een zak chips bij je favoriete serie?
  4. Maak uitdagende doelen, die nog wel haalbaar zijn. Het mag best een beetje uitdagend zijn, maar het moet wel realistisch blijven.
  5. Betrek je omgeving. Veel mensen houden hun plannen het liefst voor zichzelf. Dan ga je ook niet af als het niet lukt. Je kunt een verandering echter meestal niet geïsoleerd uitvoeren. Je omgeving gaat het ook merken wanneer jij niet meer al dat lekkers in huis haalt. Wie is bereid je te helpen, en met welke saboteurs moet je rekening houden?
  6. Gooi niet alles in één keer om. Maak goede, concrete plannen die betrekking hebben op iets kleins. Bijvoorbeeld: Als ik uit mijn werk kom, dan stap ik 1 bushalte eerder uit en loop het laatste stuk. Maak een stuk of drie van dit soort plannen en ga het dan uitproberen. Hou dagelijks bij of het lukt. Als het een tijdje goed gaat bedenk je er weer nieuw plan bij.
  7. Weerstand hoort erbij, ook vanuit je zelf. Onderzoek de weerstand die je voelt. Waar komt het vandaan. Maak je je zorgen of je het wel kunt? Vraag je je af wat anderen van je zullen denken? Heb je wel de benodigde tijd en energie? Heeft de verandering negatieve consequenties voor je?
  8. Terugval hoort er ook bij. Af en toe zul je een uitglijder maken, en vervallen in je automatische gedragspatroon van vroeger. De ergste fout die je na een terugval kunt maken is dat je denkt dat je het nu toch allemaal al verpest hebt, en dat het nu niets meer uitmaakt. Het maakt wel uit! Af en toe een uitglijder is normaal en hoort erbij. Maak er geen drama van, probeer er van te leren en ga zo snel mogelijk weer door op de ingeslagen weg. Een koekje betekent nog niet dat je nu net zo goed de hele rol kunt opeten!

Begeleid je mensen bij het maken van een positieve leefstijlverandering? Lees dan Positieve leefstijlverandering; wat elke professional moet weten over leefstijl en gedragsverandering. SWP