5 nudges om de gezonde keuze te stimuleren

Nudge Brickhouse

5 nudges om de gezonde keuze te stimuleren

Nudging is het buzz-woord op dit moment als het gaat om gedragsverandering. Nudging betekent zoveel als iemand een duwtje in de goede richting geven. Het gaat over keuze-architectuur, of te wel de keuzes van mensen beïnvloeden door het keuze-proces te veranderen. Je kunt daarmee mensen helpen om succesvol te zijn in de dingen die ze belangrijk vinden, bijvoorbeeld gezond eten.

5 voorbeelden van nudges om de gezonde keuze bij eten te stimuleren:

  1. Het keuzemoment verplaatsen. Als je mensen vraagt of ze gezond willen eten, is het antwoord vaak ja. Echter op het moment dat ze oog in oog met eten staan en daadwerkelijk moeten kiezen, is de neiging om toch voor de vette, suikerrijke en energiedichte keuze te kiezen. Een onderzoek in Amerika bij kinderen die hun schoolmaaltijd moesten kiezen, laat zien dat ze gezondere keuzes maakten als ze van te voren hun bestelling moesten opgeven, in plaats van ter plekke in de kantine. Door het keuzemoment naar voren halen, lijken mensen beter in staat te zijn om in lijn met hun lange termijn doel van gezondheid te kiezen. Wanneer bepaal jij wat je gaat eten? Als je moe en hongerig in de supermarkt staat, of ruim van te voren wanneer je nog in staat ben gezonde keuzes te maken?
  2. De default keuze is small. Als je iets bestelt en er zijn verschillende maten, helpt het als de default, standaard keuze de small is. Een grotere maat is er wel, maar daar moet je dan wel specifiek om vragen.
  3. In een buffet de gezonde keuze vooraan zetten. Mensen nemen meer van wat ze het eerst zien.
  4. Verschillende soorten groente op tafel zetten. Mensen eten meer groente als er meer verschillende soorten op tafel staan. Variatie leidt tot meer eten. In het geval van groente een goede methode om de groenteconsumptie te verhogen.
  5. De gezonde keuze vooraan, in het zicht en ruim voorradig. De ongezonde keuze in kleinere hoeveelheden, minder gemakkelijk bereikbaar en minder in het zicht. Dit kun je ook thuis toepassen. Fruit in het zicht op een fruitschaal, koek en snoep uit het zicht in de kast.

Meer weten? volg de korte workshop Nudging in a Nutshell