30.000 apps over gewichtsmanagement

Van wetenschap naar praktijk: over leefstijl en gedragsverandering

30.000 apps over gewichtsmanagement

Apps op de mobiele telefoon zijn enorm populair. Veel van die apps gaan over gezondheid, met een mooi woord aangeduid als M-health ofwel ‘mobiele gezondheid’. Er zijn inmiddels meer dan honderdduizend apps over gezondheid beschikbaar. Dertigduizend daarvan hebben te maken met gewichtsmanagement.
Van die 30.000 gaat een derde over bewegen, een derde over voeding, en een kwart over het monitoren van je calorie-inname, de hoeveelheid beweging of je lichaamsgewicht.
So far, so good. Wat blijkt echter? Slechts 17 apps (0,05%) zijn ontwikkeld met aantoonbare inhoudelijke input van een professional die deskundig is op dit gebied. Dat is veel te weinig. Ook in M-health moet er gewerkt worden op basis van evidence, bewijs. Een mooie uitdaging voor de zorgprofessional en de app-ontwikkelaars. De uitdaging daarbij is om niet alleen evidence over voeding te gebruiken, maar juist ook over gedragsverandering. Goede, evidence-based apps kun je dan als aanvulling in de begeleiding bij gewichtsmanagement goed gebruiken.

Werk jij ook evidence-based? Wil je jouw evidence-based werken op het gebied van gedragsverandering versterken, dan is het volgen van een 1 of meerdaagse Masterclass iets voor jou. Je kunt dit voorjaar nog beginnen. Zie ons trainingsaanbod in Amsterdam, Baarn, Utrecht en Breda (ook in-company mogelijk)

Gebaseerd op:
Nikolaou CK, Lean MEJ. Mobile applications for obesity and weight management: Current market characteristics. International Journal of Obesity, 2017,41:200-202.