3 herkenbare redenen waarom je intenties niet altijd omzet in gedrag

Van wetenschap naar praktijk: over leefstijl en gedragsverandering

3 herkenbare redenen waarom je intenties niet altijd omzet in gedrag

Je kent het wel, je had na de vakantie nog zo de intentie om 3 keer in de week te gaan hardlopen, maar toch is het er niet van gekomen. Of je had je echt voorgenomen om je belastingaangifte dit jaar ruim op tijd in te vullen, en toch… zit je nu weer het laatste weekend alles met een rood hoofd bij elkaar te zoeken. Of je zou vanaf nu gezonder te eten en niet meer zoveel te snoepen, en toch…. snoep je lekker door. Hier 3 redenen waarom je intenties niet altijd omzet in gedrag. Herken je ze?

  1. Je intentie gaat over iets wat bijdraagt aan een doel dat verder weg ligt. Als je vandaag gezond eet en dit een tijd lang blijft doen, bereik je bijvoorbeeld over een half jaar je streefgewicht. Terwijl dat lekkere taartje je instant bevrediging geeft,  Korte termijn bevrediging wint het vaak van lange termijn doelen.
  2. Je had wel de intentie, maar geen bijbehorend plan, of een plan van slechte kwaliteit. Met alleen een intentie kom je er niet. Je moet een goed plan bedenken hoe en wat je gaat doen om die intentie om te zetten in gedrag. Liefst ook nog een plan wat je gaat doen als het moeilijk wordt.
  3. Je omgeving werkt niet echt mee (en jij laat je daar gemakkelijk en snel door meeslepen). Jouw omgeving heeft lang niet altijd zin in je verandering. Het confronteert hen met hun eigen onvermogen, of het past simpelweg niet bij de heersende sociale norm (als je niet meedrinkt of eet ben je bijvoorbeeld ongezellig). Wie zijn supporters van jouw verandering en kunnen je helpen?

Er zijn natuurlijk nog meer redenen waarom intenties niet altijd worden omgezet in gedrag, en er zijn manieren om mensen hierbij te helpen. Ben je professional en begeleid je mensen bij een verandering in leefstijl? Dan kun je onze 1-daagse masterclass Van Intentie naar Gedrag volgen.